Basque

Basque är ett franskt låneord gällande underkläder och kan betyda lång korsett eller jacka som karaktäriseras av kroppsnära passform som sedan breder ut sig under midjan och över höfterna. Detta underklädesplagg liknar viktorianska korsetter men med mindre tryck över revbenen. En modern basque brukar ha snörning och hakknäppning men även förstyvning och vertikala sömmar för att ge underklädesplagget struktur och support. Basquen har ofta bh-kupor och skiljer sig från en bustier genom dess längd. Ibland har basquen avtagbara strumpebandshållare.I Victorianska klädsammanhang syftar basque till en figurnära jacka som blir bredare under midjan och över höfterna och bärs över en korselett, eller liknande. I moderna sammanhang syftar basque till underkläder tajtare linne som påminner om en mer traditionell basque eller korsett men med en mindre robust konstruktion som har lite eller ingen kroppsformande tryck på kroppen. Som term inom underklädesdesign kan basque syfta till detaljer hos underkläder som t.ex krås, spets och avslöjande slitsar.

Comments are closed.