Linne / Nattlinne

Linne är underkläder för kvinnor för överkroppen som liknar en t-shirt men oftast ärmlöst och försett med axelband. Som underkläder är linnet en utveckling av särken, vilken oftast var sydd av lin eller bomull. Linne kom att tillverkas av en mängd olika material, bland annat silke, konstsilke, tunn batist, trikå m.m. Det moderna linnet är mer än bara underkläder, idag  ses  linne även som klädesplagg för varmare temperaturer eller som festkläder, gärna tillsammans med kjol eller shorts. Linne har därför utvecklats från att vara ett enkla underkläder till att finnas i många olika utförande, skärningar och färger. Ett bra exempel är linne med paljetter som inte har den värmande och skyddande effekt som renodlade underkläder har.

Linne är också en benämning för mäns underkläder av samma typ. Oftast syftar man dock till kvinnors underkläder.

Comments are closed.