Leggings

Leggings är underkläder som egentligen olika sorters mer eller mindre åtsittande plagg för att täcka benen. I börjar bestod leggings av två separata delar, ett för varje ben.

Idag syftar leggings till åtsittande strumpbyxor utan fot som anpassar sig efter kroppens form. Denna typ av leggings kallas biland även tights men tights används oftare som en benämning av ogenomskinliga strumpbyxor. Materialet i moderna leggings är oftast en blandning av Lycra (elastan) och nylon, bomull eller bomullspolyester. Leggings kan dock även vara tillverkade i ull, silke eller olika syntetiska material. Materialvalet i leggings är främst en fråga om pris och funktion. Vill ha springa runt med leggings på sommaren så ska man inte välja tjocka ull-leggings.

Leggings har funnits länge i någon form. Hur mycket och i under hur lång tid beror mycket på definitionen av leggings. På 1400-talet och några decennier framåt bars leggings av skottar. Leggings av läder användes även av Nordamerikas indianbefolkning. Vissa kolonialamerikaner anammade detta och leggings blev populära bland vita boende i hårdare bergsmiljöer. Leggings har och fortfarande är populära underkläder i kallare länder, bland annat Ryssland.

Snabbspolar man framåt i tiden så blev leggings ett modeplagg under 60-talet. Det var dock under tidig 80-tal som leggings blev riktigt trendiga som gym-inspirerade vardagskläder för kvinnor.

Comments are closed.