Behå – underkläder med flera namn

Behå (även kallad bh, bysthållare och brösthållare) är alla underkläder som stöder och formar kvinnans bröst. Behån har sitt ursprung i antiken då det var en del i kvinnodräkt. Denna antika behå bestod av ett brett tygband virat kring bysten, ibland var kopplingen till moderna underkläder starkare i form av axelband. I början av 1800-talet användes gördlar vars syfte var att ge stöd och för att framhäva kvinnliga formen. Trots att det ansågs syndigt att visa sina underkläder så var detta ett sätt att komma runt det problemet. På 1880-talet kom nya underkläder som kallades bröstförbättrare. Denna tidiga variant av behå hade inbyggda metalltrådar för att forma kvinnans kroppen efter tidens modeideal. Den samtida Dräktreformföreningen i Sverige arbetade för skonsammare underkläder istället för den brukliga de brukliga korsetter. Denna nya typ av underkläder, kallas reformliv, hade stadiga band eller brösthållare för att ge stöd och form åt brösten. Man klagade alltså på utsittande underkläder med brösthållare som undantag.

Moderna behån konstruerades 1914 i USA av Mary Phelps Jacob. Denna, numera, grundstomme för kvinnliga underkläder, var en utveckling av ett styvt, ofta dekorerat, linne som bars under korsetter. Under 1920-talet ändrades kvinnors kroppsmode till det mer pojkaktiga utseendet, dvs smala kroppar utan kurvor. Därmed föddes en marknads för underkläder som plattade ut kvinnors former. S.k. bröstplattare blev populära, alltså behå som plattade till snarare än förstärkte brösten. Till mäns stora glädje (?) blev modet återigen kurvigare i början av 1930-talet och underkläderna ändrades igen. I och med nya material har behå-modet blivit bredare. Särskilt 1950-talet var en intressant tid för behån (och även andra underkläder) då nya strechmaterial kom. Under frigöresleperioden på 1960 och 1970-talet var behålösa modet starkt. Men som modesvängarna sig vill så kom det förstås tillbaka. Sedan slutet av 1970-talet har behån var ett modeplagg, vars form, förstärkning och stoppning, liksom tidigare, anpassades efter modets kroppsliga preferenser. Som med många andra underkläder har behå sett en stark trend att bli ett synligt plagg vilket dragit många designers till sig och gjort behå från praktiska underkläder till underkläder och accessoarer.

Comments are closed.