Underkläder i modern tid

Underkläder såg en riktig uppsving under 1800-talet. Bomullen blev billig och plötsligt blev underkläder mycket mer tillgängliga för gemena kvinna och man.  Både kvinnor och män började använda kalsonger som underkläder, något som varit ett ovanligt plagg nästintill reserverat för rikare samhällsklasser. Speciell ”damkalsonger” utvecklades. Dessa underkläder var öppna i grenen, eftersom de bars under korsetten. Vid 1800-talets mitt kom även korsettskyddaren. Antalet underkjolar som man bar samtidigt ökade. I mitten av 1800-talet kunde kvinnor ha på sig många lager, varav flera skulle vara broderiförsedda och styvstärkta samt minst en styvad med tagel.

När konfektionsindustrin kom i gång under 1800-talets andra hälft blev underkläder i lärft eller trikå snabbt storsäljande. Underkläderna var ofta färgade, hade ibland mönster och gärna röda inslag, de senare ansågs ha skyddande effekt. Intresset för underkläder i form av undervästar för män samt ulltröjor för kvinnor sjönk snabbt. Samtidigt propagerade dräktreformrörelsen för mer kroppsvänliga underkläder, som reformliv i styva korsetter.

Minskad användning av underkläder

Användning av underkläder minskade i början av 1900-talet då uppvärmning av bostäder började komma upp i modern nivå. Det fanns helt enkelt inte längre samma behov av underkläder. Korsetten ersattes av behå och höfthållare. Höfthållare blev dessutom snart överflödiga pga. strumpbyxor. Underkläder som undertröjor och linnen har blev ärmlösa och dess vardagsbehov kan egentligen uteslutas helt (om man bortser från modeindustrins skapande av behov). På liknande sätt har kalsonger och damunderbyxor har blivit benlösa trosor. Moderna tvättmöjligheter och syntetmaterial har bidragit till att underkläder numera kan bytas varje dag och används som hygieniska plagg till skillnad mot förr, då de ofta användes för att avskärma de yttre kläderna från kroppens smuts. Modeindustrin har dessutom börjat fokusera allt mer på underkläder. Resultatet har i många fall blivit underkläder vars främst syfte är estetiskt tilltalande underkläder. Branschen har blivit så stor att enorma företag som t.ex Victoria’s Secret blivit synonymt med ”oemotståndliga”, sexiga underkläder.

Comments are closed.